woensdag 3 december 2014

Hot in foodland: Super Superfoods

Een snel opkomende trend in Nederland is het eten van 'Superfood'. De bewuste consument kan niet meer zonder. Ik durf te wedden dat je ze wel eens hebt gegeten of er in ieder geval van hebt gehoord. 

Gojibessen, chiazaad, kokosnoot, blauwe bessen, rauwe cacao, hennepzaad, tarwe gras en quinoa. Het zijn allemaal superfoods. Superfoods zijn eetbare planten en vruchten die bestaan uit essentiële voedingstoffen zoals vitamine, proteïne, mineralen, enzymen, anti-oxidanten en aminozuren. Ze bevatten geen hormonen, chemicaliën of pesticiden. Deze voedingsstoffen zijn erg goed voor ons lichaam maar worden weinig gebruikt in 'normaal' voedsel. Daarom worden ze los verkocht als superfoods. Sommige superfoods kun je rauw eten. Deze meng je dan bijvoorbeeld door de yoghurt. Andere moet je koken en kan je als deel van je hoofdmaaltijd gebruiken.
Ik heb wel eens voor het schap gestaan in de supermarkt en gekeken naar al die zaden, maar echt aantrekkelijk ziet het er niet uit. Daarnaast zijn ze ook nog redelijk duur. Voor een zakje van 250 gram betaal je al snel 5 euro. Waarom is het dan toch zo populair?
In Nederland hebben we veel te maken met welvaartsziektes zoals diabetes, obesitas of hart- en vaatziektes. Deze kunnen veroorzaakt worden door je eetpatroon. Omdat het hedendaagse eten minder voedzaam is krijgen we teweinig goede voedingsmiddelen binnen. Hierdoor zijn de superfoods zo populair geworden, ze bevatten wel goede voedingsmiddelen. Superfoods geven een positief effect op ons lichaam. Zo zou je er meer energie van krijgen, je gezondheid verbeteren, je immuunsysteem versterken, je seksleven verbeteren en het allermooist: je word minder aangetrokken tot ongezond voedsel. Klinkt geweldig zo'n wondermiddel.

Officieel mogen winkels de naam 'Superfoods' niet meer aan hun producten hangen omdat er volgens de EU geen wondervoedsel bestaat en dus misleidend is als je het wel zo aanprijst. Toch zijn er vele mensen die bij superfoods zweren. Ik geloof er zelf minder in. Tuurlijk ze zijn gezond en bevatten veel voedingsstoffen. Hierdoor kan jouw gezondheid verbeteren waardoor je, je blijer voelt. Maar of je daadwerkelijk minder naar ongezond voedsel wil grijpen door het eten van superfoods... ik vraag het me af.

Liefs,
Daphne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten