dinsdag 16 december 2014

Hot in foodland: insecten eten

Over de hele wereld lopen er ongeveer 1400 verschillende insecten rond die mensen kunnen eten zonder dood te gaan. Insecten worden steeds meer gegeten en ook in Nederland. Je kunt ze bakken, braden, frituren, pureren en ergens doorheen verwerken of gewoon gedroogd eten.  

Zeer waarschijnlijk denk je ieuw insecten, dat eet ik niet. Ik zal je iets verklappen, grote kans dat je al meerdere soorten gegeten hebt. Het is namelijk onmogelijk om alle insecten te verwijderen uit fruit en groenten. In de Verenigde Staten staat zelfs in de officiële richtlijnen dat diepvries broccolie 60 bladluizen, tomatenketchup 3 fruitvlieglarven, een blikje van 100 gram paddenstoelen 74 mijten en 1 ons rozijnen 34 fruitvliegjes mag bevatten. Maar geen paniek, insecten eten is hartstikke gezond. Ze zijn rijk aan eiwitten, ijzer, vitaminen en bevatten essentiële vetzuren. Daarnaast kunnen ze ook als medicijn werken, ze verlagen namelijk je bloedruk zonder andere bijwerkingen. Super handig dus!


Insecten zouden een goede vleesvervanger kunnen worden. Ze hebben ongeveer dezelfde voedingswaarde als rund- en varkensvlees maar nemen veel minder plek in beslag om te telen. Op dit moment neemt de veeteelt ongeveer 70% van de landbouwgrond in beslag. Daarnaast levert de veeteelt sector een grote bijdrage aan het broeikaseffect. Meer insecten eten is dus niet alleen gezond maar zou ook nog eens veel beter zijn voor het milieu.

Wist je dat:
- insecten gin bestaat? Ja een gin gemaakt van mieren. In elke fles zijn 60 rode bosmieren verwerkt die in heel Europa voorkomen. Naast bosmieren zit er ook brandnetel en Bulgaarse jeneverbes in.
- maar 2% van de eetbare insecten in Europa rond loopt. 24% van de insecten loopt op het Amerikaanse continent rond, 24% in Azië en 38% in Afrika.
- Albert Heijn, Jumbo, Plus en Hanos tegenwoordig insecten verkopen? Als je toch een keer een meelworm, wasmotlarf, sprinkhaan of buffaloworm wil proberen, dan kun je deze vinden in het assortiment van de AH.
- in België, insecten snacks steeds populairder worden? Zo heb je meelwormspread voor op brood, insecten burger, insectenschnitzel en bugnuggets gemaakt van buffalowormen. Of ga je toch liever voor een bitterbal met meelwormen?
- La Place op 14 augustus 2014 broodjes meelworm op Lowlands verkocht? Het verkopen van deze broodjes was een experiment, het zit (nog) niet standaard in hun assortiment.
- er insecten restaurants bestaan? Hier kun je heerlijke gerechten proeven gemaakt van insecten.
- ik nog nooit insecten heb gegeten? Toch zou ik het wel eens willen proberen. Wel iets wat niet tussen mijn tanden knispert want dat lijkt me verschrikkelijk.

Als je meer wilt weten over het eten van insecten kijk dan even op http://duurzaaminsecteneten.nl
daar kun je allerlei feitjes en recepten vinden. Je kunt er zelfs insecten bestellen. Misschien een origineel idee voor het kerstdiner?

Liefs,
Daphne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten