woensdag 17 december 2014

10 gerechten die je liever niet eet

Sommige landen eten wel hele aparte dingen. Het ene ruikt verschrikkelijk en het andere ziet er super smerig uit. Ik heb een lijstje gemaakt met 10 gerechten waar de meeste westerlingen van over hun nek gaan: 

1. Wijn van baby muisje
In China en Korea denken ze dat je gezonder wordt als je wijn drinkt gemaakt van baby muisjes. Ze worden na de geboorte meteen weggehaald bij hun moeder en worden levend in rijstwijn gestopt. Niet alleen de wijn wordt gedronken, de muisjes worden ook opgegeten. Naast dat ik het super zielig vind dat ze de muisjes levend in de rijstwijn gooien, lijkt het me echt heel onsmakelijk.

2. Escamoles
Escamoles is een populair gerecht in Mexico. Escamoles zijn eitjes van de grote zwarte Liometopum mier. Het word vaak gegeten in een taco met guacamole saus.3. Pacha
Een traditioneel Irakees gerecht. Het is vlees van de buik, poten en kop van een schaap dat gekookt wordt.

4. Balut
Balut is een delicatesse in Zuidoost-Azie (met name de Filippijnen). Het is een gekookt eendenei met een bijna volledig embryo. Je ziet dus gewoon een baby vogeltje, soms met veren. Het word vooral verkocht door kraampjes op straat en word gegeten met een snufje zout. Dit lijkt me echt heel smerig om te eten!

5. Casu Marzu
Casu Marzu word in Sardinië echt zien als lekker borrelhapje. Het is kaas gemaakt van schapenmelk met een scherpe smaak. Nu denk je nog, oh niks mis mee toch? Maar de kaas word zo lang gerijpt dat het vol zit mij larven van de kaasvlieg. Het is dan ook de bedoeling dat je de kaas eet inclusief de larven (die wel 8mm kunnen zijn). De kaas is eigenlijk illegaal in Sardinië omdat de larven soms blijven leven in je maag, des ondanks wordt het veel gegeten. Ik moet er niet aan denken dat ik larven eet en al helemaal geen levende.

6. Haggis
Erg populair onder de Schotten. Het bestaat voor het grootste deel uit de ingewanden van een schaap en kruiden, verpakt in de schapenmaag.

7. Hákarl
Word gegeten in IJsland en is gemaakt van haai. Je kunt deze haai niet zomaar eten omdat het giftigen stoffen bevat. Om die giftige stoffen eruit te krijgen begraven ze het vlees 6 tot 12 weken onder de grond. Het gif is dan weg (hoop je), maar een rottende lucht is er voor in de plaats gekomen. 

8. Kiviak
Kiviak is erg populair bij de eskimo's in IJsland en Groenland. Ongeveer 500 Alken (vogeltjes) worden in een uitgeholde zeehonden lijf gestopt. Als ze het lijf hebben dichtgenaaid met vet bewaren ze het een aantal maanden zodat de vogeltjes gefermenteerd zijn. In IJsland hebben ze maar rare eetgewoontes. Ik sla die giftige haai en de gevulde zeehond liever over. Wie heeft dit ooit bedacht?!

9. Criadillas
Een populair hapje in Spanje, Mexico en Argentinië. Het zijn de ballen van een stier. Ze worden vaak in dikke plakken gesneden en door de bloem gehaald en vervolgens gebakken in olie. 

10. Hasma
Wordt in China gezien als een lekker toetje. Het vettige weefsel rondom de eierleiders van een kikker gebruiken ze vaak in soep. In Frankrijk eten ze ook kikker, maar dan het pootje. Nu komt het, gefrituurde kikkerpoot heb ik ook wel eens gegeten (omdat me vader zo aanspoorde). Het idee is gek maar het smaakt gewoon naar kip, best lekker dus. 

Heb jij nog honger?

Liefs,
Daphne

(bron: http://www.alletop10lijstjes.nl/smerigste-eten-in-de-wereld/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten