dinsdag 23 december 2014

Het paardenvlees schandaal

Weet je het nog? In 2013 kwam er aan het licht dat er in de Zweedse gehaktballen van Ikea paardenvlees zat. Kottbullar, zoals de gehaktballetjes genoemd werden, waren in een klap wereldberoemd. 

In het begin beweerde Ikea dat het niet waar was. Maar na meerdere onderzoeken, van de Zweedse keuringsdienst van waren, bleek toch dat er in de gehaktballen van Ikea, die geleverd worden door Dafgard paardenvlees zat (ongeveer 1 tot 10%). Dafgard beweerde eerst zelf de gehaktballen getest te hebben en uit hun test bleek dat ze paardenvleesvrij waren. Maar daar kwam de directeur al snel op terug. Uit voorzorg hadden ze meteen zes andere producten uit de handel genomen omdat ze die ook eerst wilden testen. De directeur voelde zich bedrogen en stapte naar de politie, samen met een ander Zweeds bedrijf dat ook vlees had ingekocht waar paardenvlees in zat.

Duitsland stapte door deze situatie meteen naar de Europese Unie om de regels voor herkomst vermelding van ingrediënten van voedselproducten strenger te maken. Het consumentenvertrouwen moet hersteld worden. Niet alleen voor de voedsel branche maar vooral voor Ikea. Moet je nagaan hoe het imago van Ikea een deuk heeft opgelopen. Klanten die denken dat ze een gehaktballetje eten, gemaakt van rund of varken maar ondertussen paardenvlees eten. Voor het zelfde geld is iemand hartstikke allergisch voor paardenvlees. Waarschijnlijk heeft de leverancier van het vlees, paardenvlees gebruikt omdat het goedkoper is. Sommige mensen gaan over lijken, als het om geld gaat.

Ik ben het helemaal met Duitsland eens. Die regels kunnen wel wat strenger en meer controles. Ik wil weten wat ik eet. Leveranciers kunnen van alles zeggen en op het etiket zetten.   Gelukkig duurt eerlijkheid het langst.

Liefs,
Daphne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten