donderdag 18 december 2014

Seven days until Christmas

In Nederland vieren wij kerst met kerstbrood, kerstkransjes en wildvlees . Maar wat wordt er over zeven dagen op eerste Kerstdag gegeten in andere landen? 


Ik schreef eerder al een artikel over Nederlandse tradities. Toen bedacht ik me dat het hier in Nederland heel gewoon is om kerstbrood met boter of kaas te eten met Kerst. Maar wat andere landen traditioneel eten met Kerst weet ik helemaal niet! Ik ben dus opzoek gegaan en kwam hele leuke dingen tegen. Hier een aantal leuke traditionele kerstmaaltijden van andere landen.


Belgie: Belgen eten met Kerst vaak vol-au-vent. Deze groentekrans is gemaakt van erwten, wortels, schorseneren en witlof (niks voor mij). Hier eten ze vaak een kroket of een groot stuk vlees zoals fazant bij. Als toetje eten ze Kerststronk, dit is biscuittaart met chocola die ze zo presenteren dat het net een boomstronk lijkt. Klinkt een stuk aantrekkelijker dan het hoofdgerecht.

Denemarken: In Denemarken eten ze met Kerst gans of eend met gekarameliseerde aardappelen dat ze 'brunede kartofler' noemen. Als toetje eten ze vaak rijstpudding met gehakte amandelen en daar hoort een leuke traditie bij. In één van de toetjes word een hele amandel gestopt, de gelukkige met de hele amandel krijgt een cadeautje. Super leuk idee!

Frankrijk: Dat Franze van lekker eten houden weet iedereen. Met Kerst wordt dat nog eens benadrukt. Het hoofdgerecht bestaat vaak uit 'foie gras' of te wel gans of kalkoen met kastanjes.
Ze sluiten meestal af met ijstaart of treize desserts dat bestaat ui 13 kleine toetjes zoals meloen, nougat, rozijnen en vijgen. Een redelijk gezond toetje maar het klinkt lekker. Dit dessert verwijst naar Jezus en zijn 12 apostelen.

Italie: Op Kerstavond word er vooral vis gegeten, hoeveel vis gerechten hangt van de streek af waar je woont. Soms 7 verschillende vis gerechten maar het kan ook 11 of zelfs 13 zijn. Ik zou niet eens 13 verschillende visgerechten kunnen bedenken, laat staan klaar maken. Op 1ste Kerstdag eten ze vaak eerst verschillende voorgerechten, dan iets met pasta en als hoofdgerecht gevuld vlees zoals kalkoen of kwartel. Het dessert is 'panettone', een luchtige vruchten cake.

Polen: In Polen wordt Kerst zeer uitgebreid gevierd met 12/13 gerechten. De dag voor Kerst wordt gevast (slim, zo kan je de dag erna zonder schuld gevoel eten) en op 1ste Kerstdag word er geen vlees, zoete en vette happen gegeten. Iedereen krijgt aan het begin een 'oplatek', heel dun wafelbrood (soort hostie) waarvan iedereen een hapje neemt en fijne kerstdagen wenst. Verder wordt er bietensoep, vis en dumplings gevuld met kaas en aardappelen of kool en paddenstoelen gegeten. Als een symbool van gastvrijheid wordt er altijd een bord teveel ingedekt voor een onverwachtse gast.

Zo als je ziet wordt 1ste Kerstdag in elk land uitgebreid gevierd met eten. Wild vlees zie je in veel landen terug komen, het dessert daar in tegen is overal anders. Ik vind altijd dat wij met Kerst uitgebreid eten. Eerst verschillende borrelhapjes en daarna een 3 gangen diner. Eigenlijk is dat niks vergelijken met de Poolse traditie. Wat eten jullie met Kerst?

Liefs,
Daphne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten