maandag 19 januari 2015

Het blauwe vinkje in de supermarkt

In de supermarkt liggen duizenden producten met een blauw vinkje. Sommige vinkjes hebben een groene cirkel en andere een blauwe cirkel eromheen. Maar wat betekend dat nou eigenlijk?

Het blauwe vinkje in een groene cirkel zie je op producten uit de schijf van vijf. Dat zijn producten met voedingstoffen die je elke dag nodig hebt.
He blauwe vinkje in een blauwe cirkel zie je op producten die niet op de schijf van vijf staan (zoals snoep, koek,sauzen en soep) maar een verantwoordelijke keuze zijn binnen de productcategorie.


Dat het iets met gezondheid te maken heeft wist ik wel. Maar wat precies de gedachte erachter zijn wist ik niet, ik ging dus opzoek. Het vinkje is een initiatief van 'Stichting Ik Kies Bewust' zodat consumenten in één oogopslag kunnen zien of ze een gezond product in hun handen hebben. Slim bedacht! Producten met een vinkje bevatten minder (verzadigd) vet, minder zout, minder suiker en/of meer vezels dan andere producten in dezelfde productgroep. Toch jammer dat niet alle gezonden en verantwoordelijke producten zo'n vinkje hebben. Want als je niet bent aan gesloten bij de Stichting Ik Kies Bewust, verdien je geen vinkje.


Zijn dan alle producten met een blauw vinkje gezond? Je zou zeer waarschijnlijk verwachten van wel maar het antwoord is nee. Als je kijkt naar de productcategorie snoep. Op een zak Look O Look Zure aardbeienmatten zal je geen vinkje vinden, het suiker zie je letterlijk liggen. Een zak Klene fruitwolkjes heeft echter wel het blauwe vinkje met een blauwe cirkel. En waarom? Juist, omdat het gezonder is dan die zak aardbeienmatten. Maar nog steeds zit er allerlei troep in. Beetje misleidend zijn die vinkjes dus wel, want een appel is toch nog steeds gezonder.

Liefs,
Daphne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten